Pogled na Portorož se utegne spremeniti

Končno naj bi bilo nekaj novega tudi v Portorožu, ki že kar nekaj desetletij s tistimi svojimi hoteli izgleda enako.

Občina Piran je pripravila tri predloge prostorskega načrta (OPPN Ob Belokriški, Park cvetja in Med vrtovi), ki bi osvežili zaledje Portoroža. Z vzpostavitvijo prečne komunikacijske povezave med središčem  Portoroža in območjema Beli Križ in šole bi center mesta tudi tesneje povezali z njegovim zaledjem. Glede konsenza lokalne skupnosti za zdaj dobro kaže in upajmo, da se ne bo ponovila referendumska zgodba iz Fiese.

Parcele za investitorje

Gre za 43.000 m2 veliko področje nad Portorožom z lepim pogledom na Piranski zaliv. Občina ima na Belem Križu in Med vrtovi 12 parcel. Najmanj dve tretjini bi jih lahko prodala na dražbi in dobila denar za komunalno ureditev območja. Po ocenah nepremičninarjev bi za kvadratni meter lahko iztržila najmanj od 300 do 350 evrov. 

Včasih sanjskih 845 evrov za m2

Med investitorji je, kot je poročal časopis Delo, najbolj znan primer Sončnih vil podjetja Ceeref Igorja Laha, ki je zemljišča kupil že poleti 2006 in pred več leti pridobil tudi OPPN, vendar še vedno ni začel graditi. Za kvadratni meter komunalno neopremljenega zemljišča so takrat odšteli sanjskih 845 evrov, danes pa so cene več kot pol nižje, kar se odraža tudi v številu gradbišč in intenzivnosti gradnje.