Nakup kraševe čokolade ne bo romantičen


Nova prodajalna Kraša bi se bolj podala v stari del Ljubljane, kot pa na brezosebno Slovensko cesto.

Družba Kraš je pripravila otvoritev nove prodajalne Kraš bonbonniere na Slovenski cesti v Ljubljani, potem ko je morala po 65 letih zapustiti lokal na Čopovi ulici 3. S starim lokalom je bilo povezano veliko spominov in ulica je z njegovim zaprtjem zagotovo izgubila nekaj čara.

Slovenska cesta za velike trgovce

Nova lokacija prodajalne ne odraža tradicije oziroma kar zgodovine stare. Slovenska cesta po prenovi še išče svojo vsebino, vendar se že kaže, da jo bodo zasedle blagovne znamke multinacionalk. Te pridejo in gredo, njihove trgovine pa so enake povsod po Evropi. Tu ne bo kakšne posebne domačnosti, prijetnosti, nenazadnje gre za največjo ulico v Ljubljani, kjer bo vladal kapital. Lokali oziroma trgovci bodo preživeli le z resnično velikim prometom, številom kupcev in maržo.

Mestni trg

Bolje bi bilo, če bi Kraš odprl trgovino v starem delu mestu (Mestnem trgu), kjer bi lahko ohranil svojo tradicijo. Tudi lokal bi zaradi ambienta ulice lahko izgledal povsem drugače, s tem pa tudi nakupovalna izkušnja. Dobro bi se dopolnjeval tudi z romantično čokoladnico, ki je že tam. Če bi se mimoidoči lahko uprli eni, bi v drugo zagotovo vstopili... Obe bi imele več prometa.

Za kvadratni meter 73 evrov najemnine

Lokali v centru mesta zdaj hitro spreminjajo najemnike, kar je glede na hiter razvoj mesta tudi razumljivo. Najemnine delajo selekcijo. V stavbi, kjer je zdaj kraševa prodajalna, je bilo lani sklenjeno najemno razmerje za lokal z uporabno površino 110 m2, in sicer za 35 evrov mesečne najemnine za kvadratni meter. To je še razmeroma malo. Po podatkih baze Trgoskop je bila lani za lokal na Čopovi 7 sklenjena najemna pogodba za 73 evrov za kvadratni meter (za prostor z 255 m2 uporabne površine). Oglaševane cene za bližnje najbolj obiskane ulice so sicer zvečine okoli 50 ali 60 evrov za kvadratni meter.

Nakupovalna promenada

Zanimivo bo videti, ali se bodo izpolnila pričakovanja (cilj), da bo desna stran Slovenske ceste (smer sever jug) trgovska, leva stran pa gostinska. Slabo kaže slednji, saj so avtobusi preveč moteči. Ni prijetno sedeti za mizo, dva metra zraven pa pripelje velik avtobus, četudi skoraj neslišno. Bolj verjetno je, da bo Slovenska cesta nakupovalna promenada, sedelo pa se bo vzdolž Ljubljanice in stranskih ulicah.
Kako bomo nakupovali v prihodnje, lahko preberete tudi v članku V trgovskih centrih bomo najraje dobro jedli.

Nova kraševa prodajalna v Sloveniji. (foto: blogPROSTOR.si)


Čokoladnica na Mestnem trgu (foto: blogPROSTOR.si)

Slovenska cesta bo verjetno nakupna promenada. (foto: blogPROSTOR.si)
 
Lokali na Mestnem trgu (foto: blogPROSTOR.si)