S streliščem v pisarnah do konkurenčne prednosti

Pri najemu pisarniških prostorov v prihodnje ne bosta več ključna kriterija, kako veliki so prostori ali višina najemnine. Vse pomembneje bo, kaj ti prostori lahko ponudijo iz vidika zadovoljstva zaposlenih na delovnem mestu.

V ZDA se tako vse pogosteje dogaja, da na ogled pisarn za najem ne pridete le nepremičninski posrednik in finančni direktor temveč tudi kadrovik. Prva dva seveda preračunavata stroške in izkoristek prostora, slednji pa ima občutek za ljudi in lahko oceni, ali bodo zaposleni zadovoljni z delovnim okoljem. Razne študije dokazujejo, da zadovoljni zaposleni naredijo dobrih deset odstotkov več, produktivnost nezadovoljnih pa je deset odstotkov nižja od povprečja.
Strelišče in video igrice
"Sproščene" delovne prostore so prva začela uvajati tehnološka podjetja v Silicijivi dolini. Tudi pri nas imajo mlada podjetja, predvsem v agencijah za digitalni marketing (Optiweb) in IT podjetjih, v pisarnah mize za biljard, pikado, živo porisane stene, nove nepremičninske mejnike pa postavlja zvezdniško podjetje iz kripto sveta Viberate, ki sicer skuša preoblikovati glasbeno industrijo - to so tisti, ki so v manj kot petih minutah z množičnim financiranjem zbrali skoraj 11 milijonov dolarjev. V njihovih pisarnah sta med drugim strelišče in simulator video igric. Kolega mi je pravil o primeru, ko je mladi programer šel k njim zaradi strelišča in zapustil sicer ravno tako perspektivno IT podjetje. Temu bi lahko rekli prava kadrovska "disrupcija", razlog pa nepremičnina!

Pisarna agencije Optiweb (foto: Aljaz Hafner)