Poslovno nesrečen začetek Celovške ceste

Na Celovški cesti v Ljubljani je od dvorane Tivoli proti Obrtni zbornici Slovenije na dobrih stotih metrih kar deset praznih poslovnih protorov v pritličju. Lokali so tako rekoč v središču mesta in na pragu parka Tivolija.

Nekateri lokali že nekaj let brezupno samevajo, grafiti na njih so že precej zbledeli, v drugih poizkušajo srečo novi najemniki, vendar neuspešno. Zanimivo, da v tako zelenem delu središča mesta ne uspeva skorajda noben posel. Cene stanovanj pa so seveda zaradi bližine parka in centra zelo visoke.

Na stotine kolesarjev

Meritve kažejo, da se mimo teh lokalov v center že do devete ure zjutraj pelje v povprečju tisoč kolesarjev. Zato ni čudno, da so bile na tem delu že tri kolesarske trgovine, vse so zaprle svoja vrata. Vse so imele tudi povsem napačno ponudbo, saj so ponujala rekreativna in tekmovalna kolesa ter opremo in ne mestna kolesa s kakšno palerino ali košaro. Še manj hitri servis koles. Ena od trgovin je bila celo na napačni strani ulice, na kateri je glavni tok kolesarjev zjutraj, ko seveda nihče nima čas iti notri. Popoldne, na poti izslužbe, pa bo tudi malokdo zaradi tega prečkal ulico.

Neuspešne trgovine

Obnesejo se ne niti druge trgovine, kar je po svoje pričakovano, saj parkirnih prostor pred lokali ni, pešcev pa je tudi razmeroma malo. Večina se jih z avtobusom pelje mimo, najbližjih prebivalcev pa ni dovolj za resnično pohodno ulico. Nedavno je vrata zaprla tudi ena pekarna, kar je glede na to, da v Ljubljani rastejo pekarne kot gobe po dežju res svojevrsten "dosežek".

Nekomu pa dobro gre

V tem poslovno upostošenem delu Celovške pa nekomu gre dobro. To je gostinski lokal Lepa žoga, ki si je izboril svoje ime. Nedavno je mesto Ljubljana poleg njega uredilo še kolo park in zdaj ima res odlično lokacijo. Poleg njega so stabilni še dva ali trije drugi gostinski lokali.

Na enem mestu tuje kuhinje

Tako je verjetno ta del Celovške ceste najbolj primeren ravno za gostinsko ponudbo. Goste bi prišli peš iz parka Tivolija, poleg tega pa tam lahko brez težav parkirajo in naredijo nekaj korakov do gostilne. Seveda ne bi imele vse gostilne enako ponudbo, super bi bilo, če bi tu Ljubljana dobila na enem mestu razne tuje kuhinje (indijsko, japonsko...), ne pa do so raztepene po celem mestu. Ena drugi bi privabljale goste. Nad tem delu Celovške ceste je na pobočju Tivolija tudi nekdanja elitna restavracija in hotel Bellevue. Zdaj so sicer ruševine, a prej ali slej bo tam spet elitni objekt.
Dobra kupna moč so (bodo) tudi tamkajšnji prebivalci, med drugim se končuje soseska Belle vie Tivoli, v kateri bo malo manj kot 200 stanovanj. Prostor pa je še za gradnjo dodatnih stanovanj.



Del središča Ljubljane v stiku z naravo.

Niti za en evro ni bilo kupcev (foto: blogPROSTOR.si)

Lahko bi bila gostilna (foto: blogPROSTOR.si)