Kako bolje izkoristiti gostinski lokal

Težave z dobičkonosnostjo gostinskih lokalov nimajo le slovenski lastniki in najemniki takšnih nepremičnin, temu poslu ne cvetijo rožice niti v New Yorku. Težava je, ker je gostinski lokal povsem zaseden le nekaj ur na dan.

Večina gostinskih lokalov ima glede na svojo lokacijo špice zasedenosti, ponekje v času kosila, drugod zvečer. Takšnim nihanjem se ne izognejo niti lokali z dobro ponudbo, tisti s slabo pa imajo tako ali tako še večji problem. V ameriških mestih zdaj iščejo rešitve, kako bolje izkoristiti nepremičnino  - malo po logiki letalskih prevoznikov, za katere je najdražji prazen sedež. Prazna miza v lokalu sicer ni tako dragocena, vendar pa je lahko strošek nepremičnine v prometu gostinskega lokala tudi deset in večodstoten.

Garderobe, kopalnice, freelancerji

V New Yorku so tako gostinci začeli ponujati dodatne storitve, ki privabljajo goste v lokale. Turistom pride zelo prav, če lahko odložijo prtljago v omarice. Takšni lokali so povezani prek platforme, mobilne aplikacije, in turisti točno vedo, kam morajo iti. Nekakšno deljenje garderobnega prostora. Podobna varianta je ponujanje kopalnice, njeno koriščenje je seveda plačljivo, saj dobite tudi osnovne toaletne potrebščine in brisačo.
Najbolj razširjeno je ponujanje delovnega prostora za freelancerje, kar se je do dolečene mere uveljavilo tudi pri nas. Zakaj bi se večerni gostinski lokal "mučil" s strežbo kosil, če ni dovolj gostov. Bolje je osebje poslati domov, gostinski prostor pa za mesečno najemnino v določenih urah oddati v najem freelancerjem in jim ponuditi le kakšno pijačo in topli sendvič. Če gostinski lokal ponuja tovrstno storitev, potem vas drugi gostje ne bodo čudno gledali, če boste na mizo postavili računalnik ali pa imeli poslovni sestanek.

Lokal pod kinoteko v Ljubljani

Podobno storitev bi turistom lahko ponujal denimo gostinski lokal pod kinoteko na Miklošičevi ulici v Ljubljani. Ko bo zgrajen potniški center, bo šlo po tej ulici v center še bistveno več turistov. Zdaj je lokal prazen, ker Mestna občina Ljubljana zanj zahteva previsoko najemnino. Nahaja se v kleti, brez dostopa iz ulice, brez vrta, parkirnih prostorov, zato je s klasično gostinsko ponudbo res težko zaslužiti za najemnino. Mesto zahteva vsaj 11,5 evra/m2, prejšnji najemnik pa ni zmogel 8,5 evra.
O razvoju gostinskih lokalov sem pisal tudi v članku V trgovskih centrih bomo najraje dobro jedli.

Če bi imel nekdanji najemnik tega lokala v središču Ljubljane toliko domišljije kot avtor poslikave, potem ta gostinski lokal ne bi sameval.