3 razlogi za uspeh coworking pisarn

Coworking pisarne oziroma prilagodljivi delovni prostori so na razvitih nepremičninskih trgih najhitreje rastoč segment poslovnih nepremičnin. 

Trend rasti površine pisarniških prostorov za te namene je tako očiten, da ne gre za muho enodnevnico, temveč mora ta najemniški model prinašati občutne koristi tako najemodajalcem kot najemnikom. Prvi se seveda predvsem prilagajo potrebam najemnikov. In čeprav so takšna najemna razmerja kratkoročna in s tem nezanesljiva, s čimer imajo z najemniki tudi veliko dela (sklepanje pogodb, selitve-izselitve...), je to tveganje možno z načinom poslovanja precej omejiti. V celoti gledano pa lahko ustvarijo tudi večje prihodke, kot bi jih z najemnino od klasičnega oddajanja.
In zakaj je coworking tako zanimiv za najemnike?
  1. Ceneje 

    Za najemnike oziroma podjetja je ceneje, da delovne prostore za svoje zaposlene plačujejo po modelu članarine kot z najemnino iz klasične najemne pogodbe. Prihranijo tudi s tem, ker si z drugimi podjetji delijo stroške pohištva, pisarniške in programske opreme, interneta, ogrevanja in drugih obratovalnih stroškov.

  2. Fleksibilno

    Zaradi spreminjajočih se gospodarskih razmer in tehnološkega razvoja podjetja težko za nekaj let načrtujejo svojo rast in s tem potrebe po številu zaposlenih. Kaj hitro lahko obtičijo v prevelikih prostorih in z njimi povezanimi fiksnimi stroški, ali pa se morajo zaradi rasti podjetja nenehno seliti v večje prostore. Coworking omogoča izjemno fleksibilnost, saj se članarine za delovno mesto običajno sklepajo mesečno.

  3. Mreženje

    Večja podjetja, ki se v času digitalizacije bojijo sindroma dinozavra, pošiljajo svoje zaposlene v takšno delovno okolje tudi zato, da se ti seznanijo z novimi trendi in spoznajo kulturo mladih prodirajočih podjetij. Marsikateri mali podjetnik bi rekel, da dobijo stik z realnostjo in spoznajo pravi boj na trgu. Velika podjetja lahko v takem okolju najdejo tudi kakšno prevzemno tarčo ali dober kader. Koristi imajo tudi majhna podjetja, saj vidijo, kako delujejo velika podjetja, hkrati jim lahko ponudijo sodelovanje pri projektih, ki jih sama ne zmorejo.

Preberite tudi:
Način, kako ljudje delajo, se je drastično spremenil
Coworking pisarne rastejo kot gobe po dežju


Coworking prostori so pogosto vse prej kot stereotipne pisarne, saj arhitekti želijo ustvariti čim bolj prijetno okolje za delo. foto: blogProstor.si