Podcenjene nepremičnine na začetku Dunajske ceste

Župan Ljubljane Zoran Janković napoveduje obnovo in dograditev Baragovega semenišča (bolj znan kot Festivalna dvorana), novo kongresno dvorano na Gospodarskem razstavišču; v državnem proračunu za leto 2019 so sredstva za gradnjo javnega dela potniškega centra Emonika. Gradbena dela za novi hotel Zlatarne Celje nasproti Intercontinentala pa so že stekla.

Vsem tem projektom manjka le še komercialni del Emonike in potem bosta začetek Dunajske ceste in Vilharjeva cesta nepremičninsko gledano povsem druga zgodba. To bo poslovni center Ljubljane, slednja zdaj pravega poslovnega centra, kot ga imajo druga večja mesta, niti nima. Poslovne stavbe so namreč razmetane po vsem mestu, še največ jih je (bo) ob Dunajski cesti, ki čaka še na novi stolpnici Petrola in dograditev Bežigrajskega dvora, kjer bodo mesto najbrž našli številni državni uradniki.
Na koncu Vilharjeve ceste se zdaj poskuša zapolniti poslovni del Situle, kar seveda ni lahko, saj je zaradi sage o Emoniki na "koncu sveta". Ena stran Vilharjeve ceste je namreč po vsej svoji dolžini degradirano območje.

Kongresni center

Zanimivo, da se zdaj ravno na tem območju okoli Gospodarskega razstavišča prodaja veliko poslovnih prostorov. Tako ob Vilharjevi cesti kot tudi v nekdanjem kompleksu Slovenijalesa, ki ga je Zavarovalnica Triglav sicer zelo uspešno revitalizirala. Lastniško konsolidacijo čaka nekdanja Delova stolpnica (tako imanovana Črna vdova).
Vizija mesta je, da bo Gospodarsko razstavišče vse bolj kongresni center, za kar ima glede na svojo lokacijo vse pogoje. V bližini bosta dva velika hotela visoke kategorije, potniško središče Ljubljane, dodatni prostori Baragovega semenišča in veliko pisarniških površin. Kongresni turizem je za mesta najbolj donosen, zato je smer razvoja Gospodarskega razstavišča jasna. Poleg tega je razstavišče zvečine v lasti mesta.

Višje cene

Ko bo ta nepremičninski mozaik kazal jasnejše obrise, je pričakovati tudi višje cene poslovnih prostorov. Nagrajeni utegnejo biti že srednjeročni investitorji, saj je zdaj ta predel mesta podcenjen. Ljubljana namreč razen trgovine in logistike v BTC (gradnja novega Mercatorjevega logističnega centra) ter Tehnološkega parka Brdo nima takšnih zaokroženih zgodb poslovnih nepremičnin. Iz starih časov so ostale Stegne, kot dediščina Iskre, vendar tam večji nepremičninski razvoj ni pričakovati.

Preberite tudi:
Lokacija okoli bežigrajskega stadiona postaja vse bolj zanimiva
Poslovno nesrečen začetek Celovške ceste

Baragovo semenišče je nedokončan objekt, saj je že arhitekt Jože Plečnik predvidel krožno stavbo, zdaj je le polkrog. (foto: blogPROSTOR.si)

Nad nekdanjim salonom pohištva Slovenijales so naprodaj pisarniški prostori, medtem ko je celoten nekdanji kompleks Slovenijalesa v lasti Zavarovalnice Triglav, ki zdaj tudi celovito prenavlja stavbo v ozadju. Pri prodaji teh prostorov posreduje avtor bloga - več informacij. (foto: blogPROSTOR.si)