Gradnja 420 stanovanj v Šiški v Ljubljani

V Ljubljani se v zadnjih letih v glavnem gradijo le manjši stanovanjski projekti do 50 stanovanj. Po zelo dolgem času je zrasla stanovanjska stolpnica v Šiški (projekt Peca), v tem delu mesta pa se pripravljajo še trije večji projekti.

Veliki stanovanjski projekti zdaj niso zahtevni, ker ne bi bilo dovolj povpraševanja po stanovanjih, temveč ker smo v krizi izgubili tako rekoč vse velike investitorje. Običajno so to bila gradbena podjetja, ki so bila sposobna izpeljati tudi 50-milijonski projekt. Po polomu Vegrada s (pre)velikim projektom gradnje stanovanj Celovški dvori, so gradbena podjetja seveda veliko bolj previdna in se ne spuščajo v projekte, ki presegajo deset odstotkov njihove letne realizacije.
To vrzel delno zapolnjujejo drugi investitorji. Velik projekt prav tako v Šiški pripravlja slovaška družba Corwin, uvoznik južnega sadja družba Rastoder oziroma njegova družba Spektra Invest pa se pripravlja na gradnjo dveh najvišjih stanovanjskih stolpnic v Sloveniji.

Tri stolpnice v Dravljah

Avtor bloga posreduje pri prodaji zemljišča oziroma projekta treh stolpnic v Dravljah v Ljubljani.

Projekt, ki ga je izdelal arhitekturni biro Sadar Vuga, predvideva 420 stanovanj srednjega cenovnega razreda, od tega je 100 enosobnih, dvosobnih 114, trisobnih 143 in štirisobnih 63. Zahodni stolp bo najvišji in bo imel 18 nadstropij, vzhodni stolp bo imel 15 nadstropij, severni pa 12 nadstropij.
Predvidene so tri kletne etaže, v prvi bo 311 mest, v drugi 317, v tretji etaži pa 313 parkirnih mest. Zunanjih parkirišč bo 24. Vse skupaj bo torej 965 parkirnih mest.
Do izdaje gradbenega dovoljenja, ki je v zaključni fazi, lahko pride še do manjših sprememb. Velikost zemljišča je 14.381 m2.

Brez uporabe avtomobila

Lokacija je ustvarjena za stanovanjsko gradnjo, zato je v bližini vsa potrebna infrastruktura. Njena prednost je, da je in bo glede na prostorske načrte tudi ostala na obrobju stanovanjskega naselja s čudovitim pogledom na naravo. 
V bližini je veliko objektov za aktivno preživljanje prostega časa (dva sodobna in velika fitnes centra, teniška in košarkarska igrišča, bowling, hokejsko igrišče, otroška igrišča) in najsodobnejši Mercatorjev nakupovalni center. Vse je dosegljivo brez uporabe avtomobila. Poleg tega je dobro izhodišče za obiskovanje Polhograjskega hribovja.

Stanovanja bodo srednjega cenovnega razreda.





Preberite še: