Objekti, ki bodo spremenili Ljubljano

Ljubljani se v prihodnjih letih obeta kar nekaj zelo zanimiv gradbenih projektov, ki bodo spremenili podobo mesta.

Želežniška postaja

Kakšna naj bi točno bila dolgo pričakovana nova želežniška postaja v Ljubljani, še ni znano. V družbi Elea iC so si jo zamislili kot most čez obstoječe tire. Spodbudno je, da je začetek gradnje po razrešitvi sporov glede Emonike blizu, želežniško postajo pa bosta financirali država (družba DRI) in Slovenske železnice.

foto: Elea iC

Ljubljanski potniški promet

Ljubljana je opustila možnost, da bi center Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) preselila iz bližine Celovških dvorov na bolj obrobje mesta. Da avtobusna baza ne bo preveč hrupna in moteča za stanovanjsko okolico, bodo streho prenovljenih poslopij ozelenili. Zdaj se pripravlja osnutek OPPN Remiza Šiška, variantna rešitev družbe LUZ pa je že bila izbrana. Bližnja okolica bo sicer že letos precej drugačna, kajti zgrajen bo velik sparov trgovski center, začela pa se je tudi gradnja dveh visokih stanovanjskih stolpnic.

foto: LUZ

Twin Towers

Tako izgleda projekt dveh stolpnic (Twin Towers - Coloni architects), ki naj bi stale na križišču Dunajske in Linhartove ceste v Ljubljani. Gre za del celovite preobrazbe okolice Gospodarskega razstavišča v Ljubljani, ki bo med drugim dobil tudi novo veliko kongresno dvorano za 4.000 obiskovalcev. Investitor bo turška družba Dekon, v eni stavbi bo hotel, v drugi pa stanovanja in poslovni prostori. V štirih kletnih etažah bodo garaže, gradnja pa naj bi stekla leta 2022.

foto: Coloni architects

Severna vrata

Gradbena jama za hotel Atower, ki bo stal nasproti Intercontintala, je že izkopana. Oba hotela skupaj bosta tvorila severna ljubljanska vrata. Atower naj bi imel dvakrat več sob kot sosed, oba pa se vklapljata v strategijo mesta, ki želi postati kongresno mesto. S povečanjem Gospodarskega razstavišča bi tako lahko imeli tudi velike kongrese s 4.000 udeleženci. Zdaj smo v katergoriji mest s kongresi do 2.000 udeleženci. In zakaj takšna želja po kongresih? Kongresni turizem je namreč med najbolj dobičkonosnimi oblikami turizma. Čeprav se novi hotel tako rekoč že gradi, pa novih renderjev še vedno ni. Verjetno ne bodo dosti drugačni od starih renderjev, hotela bosta enako visoka.

 

Upravna stavba Lidla 

Lidl Slovenija naj bi novo upravno stavbo zgradil v Zalogu (Ljubljana), poleg bo tudi logističen center, ki naj bi bil še večji od tistega pri Žalcu, ki se že gradi. Ljubljanski mestni svet je občinski podroben prostorski načrt za poslovno cono Zalog sprejel oktobra lani. Poslovna stavba bo imela dobrih 14.000 kvadratnih metrov, zasnovali pa so jo arhitekti iz družbe Elea iC. Večji novi poslovni objekti v Ljubljani so prava redkost.

foto: Elea iC

Stanovanja

Pripravlja se gradnja za naše kraje neobičajnega elipsastega stanovanjskega bloka, ki ga je lani projektiral arhitekturni biro Sadar Vuga. Objekt bo osemnadstropni, v njem bo 64 stanovanj, lokacija pa je na Roški cesti v Ljubljani, blizu vznožja grajskega pobočja in pogledom na Golovec. Končno nekaj moderne arhitekture.

foto: Sadar Vuga
Preberite tudi:

Ena večjih sprememb Ljubljane
Coworking tudi na želežniški postaji
Podcenjene nepremičnine na začetku Dunajske ceste
Poslovno nesrečen začetek Celovške ceste
Lokacija okoli bežigrajskega stadiona postaja vse bolj zanimiva