Kam boste v službi hodili na kosilo

Gostinski lokali so zaradi Covid-19 med bolj prizadetimi, v prvem valu so bili zaprti, v drugem pa nad njimi iz dneva v dan visi demoklejev meč raznih omejitev. Zadnja, ki se napoveduje, je zmanjšanje glasnosti glasbe, kar je glede na turobne  okoliščine prav simpatična omejitev.

Gostinci so jo poleti še dobro odnesli, še posebej tisti z majhnimi notranjimi prostori in velik vrtom, vendar zdaj prihaja dolga zima. Več bo zunanjih plinskih grelnikov, drugih hitrih in enostavnih  rešitev pa v glavnem ni. Ker se korona kriza lahko raztegne še za kakšno leto, bodo šibkejši gostinci morali iskati druge rešitve. Znižanje najemnine za lokal je ena zgodba, druga pa je sprememba poslovnega modela, kar je lahko pogojeno tudi s spremembo lokacije.

Nove priložnosti

Niso redki, ki so kmalu po izbruhu korona virusa začeli dostavljati hrano na dom ali v službo. Če jim je lokacija nepremičnine omogočala, so vpeljali tudi prevzem hrane po sistemu "drive in". Za prilagodljive in inovativne gostince se zdaj odpirajo povsem nove priložnosti.

Če so se v preteklosti gostinci širili tako, da so prevzemali nove lokacije in imeli podobno ponudbo hrane, bo morda v prihodnje logika tudi drugačna. Možna je širitev posla tudi po vertikali in ne le horizontali. To pomeni, da se bo gostinec ukvarjal oziroma povezoval z raznašalci hrane, digitalnimi platformami in dobavitelji surovin.

Podatki

Vrednost raznašalcev hrane je precej večja, kot se morda zdi na prvi pogled. Točno namreč vedo, kam in komu nosijo hrano, kako se povpraševanje oziroma potrošniki spreminjajo. Kdaj in kakšno hrano nosijo, ve tudi gostinec, nima pa celotne slike, niti neposrednega stika s strankami. Digitalne platforme tudi imajo veliko podatkov o strankah  (to je njihova največja vrednost), predvsem pa lahko pripeljejo veliko novih. Vsi ti podatki so gostincu lahko v veliko pomoč pri oblikovanju ponudbe in organizaciji poslovanja. 

Na kosilo tudi od doma

Delo od doma ne bo muha enodnevnica, vprašanje je le, kako veliko ga bo. Časi, ko je doma delalo zanemarljivo malo ljudi, so nepreklicno mimo. Številni zaposleni bodo delali od doma vsaj dan ali dva v tednu. 

S tem se bo spremenil svet tudi za gostince. V poslovnih delih mesta bodo postregli manj kosil, kot so jih v preteklosti. Restavracije s kosili bodo potrebne tudi v stanovanjskih naseljih, saj delo od doma ne pomeni, da si vsak dan tudi kuhaš kosilo. Ali si naročiš dostavo hrane, mnogi pa se bodo raje sprehodili do bližnje restavracije na kosilo. Tako, kot se v dnevih, ko so na sedežu podjetja.

Z manj migracije na delovna mesta se bo v delovnem času spremenila pohodnost ulic v središču mesta. Kar bo vplivalo tudi na druge lokale oziroma ponudnike storitev. V stanovanjskih soseskah, spalnih naseljih, bo več ljudi tudi dopoldne in sredi dneva. Že zdaj je trend, da imajo stanovanjske soseske osnovne storitve za vsakdanje življenje na dosegu nog in da ni potrebe po vožnji z avtomobilom ali avtobusom. Večja je ta ponudba, višja je vrednost stanovanja.

Spremembe najemnin

Precej bi se lahko premešale karte glede višine najemnine, že zdaj so višje za lokale, ki imajo veliko zunanjega prostora. Odprlo se bo vprašanje, a bo razlika v najemnini lokala v središču mesta in tistega v stanovanjski soseski še vedno takšna, kot smo jo vajeni zdaj. Kdaj in kako si bo opomogel turizem? Turisti so zadnja močno krojili vrednost lokalov v središču mesta.

Nenazadnje bodo pomembni tudi tlorisi lokalov; v starih gostilnah z manjšimi prostori je gostu težje dati občutek varnosti za zdravje kot v lokalih z velikimi prostori in visokim stropom ter dobrim prezračevanjem.

Brez strežbe in restavracije

Če bo korona virus vztrajal dlje, kot si upamo pomisliti, potem bodo gostinci morali še kaj spremeniti za svoje preživetje. Denimo elektronsko naročanje hrane, da bodo imeli manjše stroške s postrežbo, kar sicer že imajo nekatere restavracije s hitro prehrano. Obdržali bodo le kuhinjo, restavraciji pa se odrekli zaradi stroškov osebja, zahtevane socialne distance med gosti in drugih korona omejitev. V takšnem modelu poslovanja se hrana seveda le prevzema in raznaša.

Vse spremembe ali status qou sta odvisno od tega, koliko kdo verjame v "novo normalo" oziroma dolgotrajnost korona virusa.😕

 

Preberite tudi:

Kako bo korona kriza spremenila stanovanja in hiše

Cena stanovanja v Ljubljani ali hiše v njeni okolici

Kaj bo z nepremičninami po korona virusu 2.