Kako bo korona kriza spremenila stanovanja in hiše

Kot kaže bodo posledice korona virusa čutili ne le poslovni prostori (pisarniški in trgovski prostori, gostinski lokali), temveč tudi bivanjske nepremičnin. Če so včasih mnogi doma le "prespali", v novi "normali" bistveno več uporabljajo svoje stanovanje ali hišo, hkrati pa razmišlajo, kako bo v morebitni novi karanteni.

Karantena je razgalila vse slabosti in neustreznost nepremičnin, zlasti stanovanj v mestih. Najlažje je bilo zamenjati kakšen izrabljen gospodinjski aparat ali pohištvo. Takšnih posodobitev bivanjskega okolja je bilo kar veliko, kar nenazadnje potrjuje nepričakovano dobra prodaja izdelkov za dom. Ljudje so zdaj pač več doma, hitreje izrabljao vse gospodinjske pripomočke, zaželijo si nove in boljše...

Rok trajanja sprememb

Ali gre za začasno spremembo načina življenja in bo konec prihodnjega leta, ko naj bi cepivo proti Covid 19 prijelo, to le še zanimiv spomin, ali pa bodo spremembe trajne? To bo v veliki meri odvisno od tega, kako bomo v prihodnosti delali. Če bomo res dva ali tri dni v tednu doma, ali pa celo večino dela opravili od doma, potem bodo mnogi iskali drugačno nepremičnino.
Prvi pomislek bo že, kje kupiti nepremičnino. Če se ne bo treba vsak dan peljati v službo, potem ne bo več take potrebe po nakupu stanovanja v mestu. V tem primeru bodo zagotovo pridobile nepremičnine na obrobju mest, ki jih imamo v Sloveniji zaradi nezgoščene poselitve veliko. Če dnevni migranti ne bodo dve ure preživeli v avtomobilu, bodo pridobili prosti čas za kar konkreten hobi. Ta bo mogoče pogojen tudi z lokacijo bivanja.
Poleg mobilnosti, ki jo bivanje v mestu precej olajša, je druga privlačnost mestnega življenja druženje, ki mu novi časi s socialno distanco ravno tako niso naklonjeni. V vsakem primeru pa bo velika prednost mesta ostala ponudba storitev in infrastruktura.
Pri vseh teh morebitnih spremembah življenja je treba vedeti, da se nepremčninske odločitve ljudi sprejemajo zelo počasi, zato mora nova "normala" dejansko obstati. Nepremičninski trg že za odzivanje cen na spremenjene okoliščine potrebuje kakšno leto, za strukturne oziroma vsebinske spremembe uporabe nepremičnin pa še toliko več.

Menjava stanovanja

Za zdaj vse kaže, da bo v stanovanjih treba najti prostor za delo od doma oziroma kabinet, sicer na dolgi rok ne bo šlo. Če je stanovanje premajhen, bo tako ali drugače treba kupiti večjega, saj družine ne bodo mogle več živeti na 60 m2, temveč bodo rabile 70 m2. Cenovni kompromis bo verjetno šel predvsem v smeri slabše lokacije, druga možnost je starost nepremičnine.

Čim večji balkoni

Renesanso je korona kriza prinesla balkonom (terasam), slednji so bili vedno pomembni, po karanteni pa so tako rekoč glavni prodajni argument stanovanj. Večji so, bolj je nepremičnina nadstandardna. Arhitekti ter investitorji iščejo vse načine, kako bi ustregli tem željam kupcev. Ljudje se bojijo, da bi še kdaj morali večino dneva preživeti v stanovanju, na balkonu si želijo saditi paradižnik...
V času karantene je marsikdo tudi ugotovil, da morda ne živi v pravi soseski ali celo kraju. Stvari, ki jih je potreboval, niso bile na voljo, nekdaj dobre stvari so izgubile na privlačnosti. V manjših krajih so ljudje ugotovili, katere storitve jim vse manjkajo, če se ne peljejo v mesto.

Odkritje dela od doma

Da utegnejo biti posledice korona virusa dolgotrajneše, nakazujejo novice oziroma izkušnje z delom od doma. Dobri rezultati so mnoge presenetili in razne raziskave v tujini kažejo, da bi od doma lahko delala tretjina zaposlenih s pisarniškim delom. Toliko jih naj bi imelo tehnične pogoje, hkrati jim takšna zaposlitev ustreza tudi iz sociološkega vidika ter družinskega življenja. Zdaj od doma v večini razvitih držav dela dobrih pet odstotkov ljudi. V prid dela doma je pričakovati tudi spremembe predpisov, saj so ti zdaj neživljenjski in omejevalni.

Zniževanje stroškov s pisarnami

Podjetja ne bodo kar tako pozabila avanture z delom od doma, saj je strošek poslovnih prostorov v dragih mestnih središčih pogosto drugi največji, takoj za plačami. Zato bodo iskala rešitve v smeri krčenja pisarniških prostorov, nekaj se bo zagotovo delalo od doma. V številnih podjetjih so bile pisarne že doslej slabo zasedene (Prazne sejne sobe, ki so zasedene), zato se po njihovi prenovi vse pogosteje uvaja model, ko zaposleni nimajo več svoje delovne mize, za pet delovnih mest pa je predvidnih sedem zaposlenih.

Drugačno življenje

Za delovno aktivno prebivalstvo je služba oziroma opravljanje dela zelo pomemben dejavnik pri izbiri bivanjske nepremičnine. Delo od doma bi bila velika sprememba vsakdanjega življenja, ki bi spremenila tudi potrebe in povpraševanje po stanovanjih in hišah. Posledično bi se spremenila tudi cenovna razmerja, nekatere bivalne nepremičnine in lokacije bi pridobile na ceni, druge pa izgubile. Morda stanovanje v središču Ljubljane ne bo več toliko dražje od tistega v Kamniku, kot je zdaj, lahko se poveča povpraševanje po hišah na manj naseljenih področjih. Bomo videli, svet se zdaj res hitro spreminja.


foto: blogPROSTOR.si


Preberite tudi:
Cena stanovanja v Ljubljani ali hiše v njeni okolici
Kam postaviti delovno mizo
Zakaj sploh potrebujemo pisarne
Prihodnost poslovnih nepremičnin je fleksibilnost