Cene stanovanj v Ljubljani

Ljubljanski trg nepremičnin ima zaradi obsega sklenjenih poslov in visokih cen poseben položaj v državi. Zato mnoge kupce in investitorje zanima analiza cen samo za stanovanja in hiše v Ljubljani. 

Banka Slovenije v svojih nepremičninskih analizah upošteva povprečne podatke za celotno Slovenijo. Iz njenega zadnjega Poročila o finančni stabilnosti je tako težko izločiti razmere na nepremičninskem trgu v Ljubljani, na katerem naj bi cene stanovanj "letele v nebo". Centralna banka sicer za celotno državo ugotavlja, da na trgu stanovanjskih nepremičnin še ni znakov pregrevanja, saj njeni kazalniki kažejo, da so cene blizu dolgoročnega ravnovesja.

10 m2 manj stanovanja

Za to je zanimiva analiza tehnološkega podjetja na področju nepremičnin Arvio, ki pokaže, da so kupci stanovanj v Ljubljani lani v primerjavi z letom 2014 dobili namesto 60 m2 le 50 m2 veliko stanovanje. Toliko so se namreč v tem obdobju stanovanja podražila, pri čemer so upoštevali rast povprečne neto plače v Ljubljani. Glede na kupno moč so se torej stanovanja podražila za 20 odstotkov. Zdaj verjetno kupci dobijo še kakšen m2 manj stanovanja, saj se letos cene še naprej zvišujejo.

Preberi tudi:

Presenetljivo veliko Slovencev bi delalo od doma

Kaj bo z nepremičninami po korona virusu 3.

Kam boste v službi hodili na kosilo