Veliko novih stanovanj v centru Ljubljane

 

Najnovejša zasnova velike pozidave središča Ljubljane prinaša poleg vsega ostalega tudi precej novih stanovanj. Gre za širšo območje Gospodarskega razstavišča vse do konca Vilharjeve ceste proti BTC.


Kako naj bi vse skupaj izgledalo, lahko vidimo iz predstavitve mesta Ljubljane na letošnjem nepremičninskem sejmu v Cannes-u MIPIM. Takšne pozidave Ljubljana ni imela že kar nekaj desetletij in je tudi v središču mesta ne bo imela več. Tako veliko nepozidanih površin v središču mesta namreč več ni. Med večjimi sta ostala le prostor nekdanje tovarne Tobačna in bližina džamije na Parmovi ulici.

Pri Emoniki gre očitno zares

Upam, da je to zadnji render projekta Emonika v sklopu železniške in avtobusne postaje v Ljubljani. Prvi arhitekturni natečaj za avtobusno postajo je bil namrež objavljen že davnega leta 1975!!
Emonika, ki je sicer zdaj ločena od potniških terminalov, je tokrat zasnovana precej realistično, saj ni nič impozantna ali velikopotezna, zato bi jo res lahko uresničili. 

Projekt vsebuje veliko zelenega, dodana so stanovanja, in stolpnica, ki bo kot prva v Ljubljani in Sloveniji dosegla sto metrov višine. Investitor hčerinska družba madžarske banke OTP družba Mendota Invest.

V napovedi sejemske predstavitve so zapisali, da bo projekt končan do začetka leta 2025, vrednost investicije je 200 milijonov evrov, površina obeh delov južnega in severnega je 175.000 m2 (trgovine, pisarne, hotel, stanovanja), parkirnih mest je 1.700, arhitekturni biro je Mixity Ltd.
 

Všečni potniški postaji

V Cannes-u je bilo mogoče videti tudi zadnjo varianto nove železniške postaje, ki sicer ni več povezana s projektom Emonika.

Nedavno je bila predstavljena tudi zmagovalna arhitekturna rešitev za avtobusno postajo. Obe postaji sta ravno tako zasnovani realistično in všečno.

Veliko novih stanovanj

Emoniki so prvič dodana tudi stanovanja, ki bodo investitorju olajšala spanec, saj mu bodo zmanjšala tveganje prek 250 milijonske velike investicije. Tveganje so bo namreč razpršilo na več vrst nepremičnin (trgovine, pisarne, hotel, stanovanja, garaže), pri čemer so zdaj ravno stanovanja zaradi visokih cen in pomanjkanja novogradenj videti najbolj privlačen del naložbe. 

Največ novih stanovanj pa bo kot kaže za stavbo Slovenijalesa, kjer doslej sploh niso bila predvidena. Parcelo je nedavno prodala Zavarovalnica Triglav in sicer slovaški nepremičninsko investicijski družbi Corwin. Nova stanovanja so predvidena tudi na drugi strani železniške postaje oziroma tirih v smeri Ljubljanskega gradu.

Komercialni del Emonike ne bo povezan prek tirov, temveč bo imel dva ločena dela. Tako se ni bilo treba odločiti glede morebitne poglobitve železnice.


Tu so predvidene štiri nove stolpnice (stanovanja, hotela, pisarne) in dograditev plečnikove festivalne dvorane (za njo bodo stanovanja) ter širitev gospodarskega razstavišča.
 

Veliko novih pisarn na obeh straneh tirov. Na spodnji strani naj bi bilo sodišče, desno poleg običajnih tudi oskrbovana stanovanja.


Nova železniška postaja.


Dolgi nadstreški železniške postaje.

 

Pogled na Emoniko iz bežigrajske smeri (levo se zavije na Vilharjevo cesto), kjer bodo levo stanovanja.

 


 Všečna avtobusna postaja arhitekturnega biroja Bevk Perović.

 

Preberite tudi:

Objekti, ki bodo spremenili Ljubljano

Kaj se bo v Ljubljani gradilo v prihodnjih letih

Preurejanje stanovanja za nove čase