Preurejanje stanovanja za po covidne čase

Kot kaže bo tudi stanovanja covid za vedno zaznamoval. Če je španska gripa prinesla kopalnice in kuhinje s ploščicami, da je bilo lažje zagotoviti čistočo, bo covid spremenil uporabo bivalnih prostorov.

Zadnja desetletja ni bilo modernega stanovanja ali hiše, ki ne bi imela čim večjega glavnega prostora, v katerem sta bili združeni kuhinja in dnevna soba. Ljudje so bili večji del dneva zdoma, zato je bil takšen prostor super za večerno druženje. Če pa je družina bistveno več doma, kar je povzročil covid, potem postane bivanje precej drugačno.

Delovni prostori

Vse več podjetij uvaja hibridne modele dela, kar pomeni, da se stanovanja spreminjajo tudi v prostor za delo. Otroci se tudi vse več zadržujejo doma, ne le zaradi covid omejenega družabnega življenja ali študija na daljavo, temveč tudi zaradi privlačne tehnologije, ki omogoča preživljanje prostega časa in najstniško druženje na daljavo.

Telefonska govorilnica

Tako vsak član družine rabi svoj prostor, kamor se lahko umakne, in velik skupni prostor ni več glavna zgodba. V stanovanju je potrebno več vrat, sob, kakšna »govorilnica«, kjer se lahko opravljajo telefonski pogovori ali zoomi. Slednja omogoča, da se njenega uporabnika ne moti pri opravilu, hkrati pa tudi drugim družinskim članom ni treba poslušati njegovih pogovorov. Če je slednjih veliko, še posebej pri delu od doma, so še kako moteči.

Zvočna izolacija

Kakovostni poslovni (pisarniški) prostori že dolgo zahtevajo čim boljšo zvočno izolativnost, saj je glasnost med dejavniki, ki najbolj zmanjšuje produktivnost zaposlenih. Zvočna izolacija se v še večji meri prenaša tudi v bivalne prostore, kjer očitno ne  bomo več samo spali ali gledali televizije. Za nekoga, ki je na zoomu, je centrifuga pralnega stroja lahko precej zoprna. Če so doma štirje člani družine, je več hrupa, ki ga nekako treba omejiti.

Ločevanje zasebnega in službenega življenja

Pri velikih stanovanjih ali hišah se zdaj arhitekti trudijo, da bi s razporeditvijo prostorov dosegli razmejitev med  službenim in zasebnim življenjem. Med večjimi slabostmi dela od doma je namreč prepletanje enega in drugega.

Pri manjših bivalnih enotah seveda to ni možno, zato se skuša odprti prostor razdeliti z zvočno izolacijskimi mobilnimi stenami. In na ta način zagotoviti bolj mirno stanovanje in kakšen delovni kotiček.

Spet je moderna pluta

Med materiali za notranji interieri tako spet postaja moderna pluta, ki je poleg naravnega izvora tudi odličen zvočni izolator.

Dva kabineta

Večja stanovanja so že pred covidom imela delovno sobo oziroma kabinet, vendar sta zdaj pogosto potrebna dva. Oba odrasla namreč kaj hitro lahko določen dan delata doma in zoprno je, če mora biti eden za kuhinjsko mizo.

Kuhinja postaja osrednji prostor

Pomen kuhinje se bo v prihodnje še povečal, saj postaja priprava hrane eden najpomembnejših družinskih dogodkov ali priložnost za druženje s prijatelji. V večje kuhinje se vse več vgrajuje tudi po dva štedilnika, vse bolj so priljubljene zunanje kuhinje. Zaradi covidnega omejevanja obiskovanja restavracij in dela od doma je kuhanja še toliko več.

Ker kuhinja postaja najpomembnejši prostor v stanovanju ali hiši, zaseda tudi najboljši del tlorisa. Če je bila včasih neki servisni prostor na severni strani, mora zdaj imeti čim več svetlobe in izhod na teraso ali atrij.

Dnevna soba izgublja na pomenu, saj družina vse manj skupaj gleda televizijo, kajti vsak ima svojo zabavo na svojem ekranu (telefon, tablica), zato se dejansko kljub morebitni uporabi slušalk motijo med seboj.

blogPROSTOR.si
 

Kopalnica oaza miru

Dve ali tri kopalnice kažejo na nadstadardno stanovanje, vendar mora slednje imeti dovolj prostorov. Če ni dveh kabinetov za delo, potem je pač treba »žrtvovati« kopalnico ali pa zmanjšati dnevno sobo. Kopalnica se iz prostora za higieno lahko spremeni v prostor za sproščanje po napornih in stresnih dnevih.

Kopalnice utegnejo postati bistveno večje, kot smo jih bili vajeni doslej, in nekakšen podaljšek dnevne sobe. V njih sta lahko savna in masažna kad, ali še kaj drugega za sproščanje.

Pohištvo je cenejše od m2 stanovanja

Covidu se mora prilagajati tudi pohištvena industrija. Potrebe so drugačne in ljudje so tudi pripravljeni več plačati zanj. Ker so cene stanovanj vse višje, so stanovanjske površine vse bolj dragocene. Tako rekoč vsak centimeter šteje. Z dobro premišljenim pohištvom po meri lahko prostor bistveno bolje izkoristimo in ga naredimo uporabnega.

Tako se množično vračajo izvlečne postelje in drugo zložljivo pohištvo, s katerim denimo spalnico lahko uporabimo tudi za delo ali sproščanje (jogo).

Smiselne so večje kuhinjske mize, na katerih je lahko še kaj drugega kot krožniki. Če smo veliko doma, se na njih hitro pojavi kaj službenega.

Kuhinjski stoli naj nimajo le estetske vrednosti, temveč naj omogočajo tudi dolgotrajnejše sedenje. Ali zaradi druženja, predvsem pa zaradi sedenja za prenosnim računalnikom.

V garaži raje fitnes kot avto

Delo od doma prinaša tudi več prostega časa, saj ne izgubljamo časa s prevozom v službo, zato ni čudno, da cveti prodaja domače fitnes opreme. Najprej je seveda treba zagotoviti prostor. Marsikdo se vpraša, ali je avto res tako pomemben, da ima prednost pred mojo telesno pripravljenostjo oziroma dobrim počutjem. Sledi spreminjanje garaže v fitnes, sauno, vgrajevanje dodatnih oken za več svetlobe, izhod na vrt…

Pri iskanju dodatnega prostora pride na vrsto tudi podstrešje.

Covidne barve

Arhitekti razmišljajo tudi o »covidnih barvah«, kajti če smo veliko doma, nam bodo prijetne drugačne barve, kot če pridamo domov samo prespati. Znano je, da se vpadljivih barv hitreje naveličamo, zato ne preseneča, da je zdaj trend umirjenih zemeljskih barvnih odtenkov.

Pomembnejši so tudi osvetlitev prostorov, zračenje, senčenje oken zaradi računalnikov in še kaj.

V covid krizi so dodaten pomen dobile sobe za goste, saj so omogočile druženje širše družine ali prijateljev.

Vrednost krame

In za konec še en prostorski oziroma kar nepremičninski nasvet. Iz stanovanja odstranite vse kar ne uporabljate, pridobili boste kar nekaj kvadratnih metrov. To ni malo denarja, kvadratni meter novozgrajenega stanovanja je v Ljubljani vsaj 4.000 evrov, rabljenega pa dobrih 3.000 evrov. 

 

Preberi tudi:

Za trgovske lokale ni več povratka v stare čase

Precenjenost stanovanj je vse bolj očitna

Veliko jih bi najraje delalo kar doma

Kaj bomo v prihodnje še delali v pisarnah