Trgovine čaka prava revolucija

Klasične trgovine, kot jih poznamo danes, bodo napadli roboti in umetna intelegenca. Revolucijo že začnenjata navečje spletna trgovca Alibaba in Amazon.

Da pri vsej stvari ne gre za neko oddaljeno prihodnost ali znanstveno fantastiko, potrjuje dejstvo, da je lani v ZDA zaprlo vrata kar 21 trgovskih verig, med njimi tudi tako veliki, kot so RadioShack, Toys R' Us in Aerosoles.
Roboti in umetna intelegenca bodo posegli v celotno verigo izdelka, od načrtovanja proizvodnje, učinkovite logistike, do prevzema s strani potrošnika. Raziskava CBINSIGHTS je odlično povzela dogajanje na tem področju. Razmere v Evropi sicer niso povsem primerljive z ameriškimi, saj so trgovske verige drugačne, potrošniki imajo drugačen odnos do trgovine, slednje jim tudi niso tako daleč kot številnim Američanom, zato spletna trgovina v Evropi še ni tako zelo razširjena. Kljub temu, se tudi naši trgovci ne bodo mogli izogniti tehnologiji.

Mercator in Spar sta začela

Slovenski Spar je nedavno uvedel nekaj novosti, dostavo kupljenega blaga na dom , v začetku leta pa tudi spletno trgovino, ki omogoča dostavo na dom ali prevzem na določenem mestu (Spar drive Citypark). Ravno z dostavo v zadnji milji, se logistika, predvsem v ZDA, zdaj največ ukvarja. Kako hitro rastoči spletni prodaji omogočiti hitro dostavo, v nekaj urah. Tu ne gre le za potrošnike, ki bi takoj imeli novo igračo, temveč tudi za dostavo sveže hrane, zelenjave, sadja.
Med trgovci z živili je sicer pri nas prvi imel spletno trgovino Mercator, in to že pred 18 leti. Veliko prezgodaj, saj jo potrošniki množično niso sprejeli, kajti razmere na trgu za kaj takega še niso bile zrele. V njo je bilo verjetno vloženega veliko denarja, zato pa imajo zdaj v Mercatorju veliko izkušenj in podatkov o obnašanju potrošnikov, kar je za razvoj digitalnih produktov izjemno pomembno.
O razvoju trgovskih centrov sem pisal tudi v članku V trgovskih centrih bomo najraje dobro jedli, o logistiki pa v člankih E-commerce orje po logistiki in Avtomobili bodo spet stresli nepremičnine.