Kje se bodo gradila nova stanovanja

V Ljubljani se že dolgo ni gradilo tako veliko stanovanj kot zdaj, hkrati pa poteka tudi živahno načrtovanje novih stanovanjskih sosesk.

Kapitala, ki se seli v nepremičninske projekte, je veliko in če se gospodarske razmere ne bodo drastično spremenile (predvsem višina obrestnih mer), bodo investicije izpeljane do konca. Na nakupni strani tudi ni znakov, da bi povpraševanje po stanovanjih lahko bistveno upadlo, saj se prihranki prebivalstva iz bank selijo v nakupe stanovanj. Kupovanje stanovanj bi se lahko upočasnilo v primeru ekstremno visokih cen, vendar pa bi se investitorji lahko prilagodili s cenovno politiko, saj njihove marže zvečine to dopuščajo.

Zgoščevanje mesta

Čeprav se zdi, da v Ljubljani primanjkuje parcel za gradnjo stanovanj, je v mestu še vedno veliko sivih lis. Zgoščevanje mesta, ki je steber nepremičninske strategije razvoja mesta, namreč še zdaleč ni končano. To potrjujejo tudi številni podrobni prostorski načrti (OPPN), ki so zdaj v postopku sprejemanja, in napovedujejo nove stanovanjske soseske. Občina je samo v prvih petih mesecih letos prejela pobude investitorjev za gradnjo 1.000 stanovanj. V Dnevniku so sešteli, da je zdaj v Ljubljani na voljo zemljišč za več kot 10.000 stanovanj in skoraj 7.000 stanovanj, ki se že projektirajo. 

grafika: Dnevnik

Razcvet gradnje

Idilično sliko gradbeništva zdaj kvari le nenormalna rast cen gradbenega materiala, ki je posledica covidne zmede pri surovinah, proizvodnji in logističnih verigah. Če se bodo ti vhodni stroški v nepremičniske projekte v nekaj mesecih iznihali, potem bomo s toliko več veselja spremljali gradnjo novih nepremičnin. Ne bodo se gradila zgolj stanovanja temveč tudi poslovni prostori.

foto: blogPROSTOR.si

Preberi tudi:

Cene stanovanj v Ljubljani

Ali so zdaj nepremičnine precenjene

Katere nepremičnine so bolj varne pred potresi