Drzna arhitektura tudi v Ljubljani

Ljubljana je premajhno mesto, da bi investitorji v njej gradili ekstravagantne stavbe. Vrednost kvadratnega metra je enostavno prenizka, da bi se izplačalo. Zato je vsaka malo drugačna stavba, ki ni kvader, zelo dobrošla.

Kot kaže bomo nekaj drzne arhitekture vendarle dobili ob največji ljubljanski vpadnici na Celovški cesti. Znani so namreč rezultati arhitekturnega natečaja za stanovanjski poslovni objekt C-Tower, ki ga je pripravil bolgarski nepremičninski investitor.

Prvo nagrado sta dobili arhitekturni rešitvi, ki predvidevati "špičasto" stolpnico. Ljubljana takšnega objekta še nima, v velikih mestih pa jih seveda najdemo v različnih izvedbah. 

Plečnikov peglezen

V Ljubljani imamo v bistvu le eno ozko stavbo in sicer znani Peglezen, ki je blizu osrednje tržnice. V zgodnjih 30-letih prejšnjega stoletja ga je zasnoval arhitekt Jože Plečnik.


Seveda je načrtovanje 62 metrov visoke stavbe na Celovški cesti nekaj povsem drugega. Na Plečnikov peglezen, ki je tudi spomenik državnega pomena, spominjajo le vogalna stanovanja. Tudi v novi stolpnici bodo namreč v zgornjih nadstropjih stanovanja, v širšem podstavku pa bodo poslovni prostori.

Več drznih rešitev

Tudi preostale nagrajene rešitve iz arhitekturnega natečaja so za naše razmere precej drzne, tako da je očitna želja investitorja, da zgradi nekaj drugačnega. 


Tu sta še prvi dve nagrajeni rešitvi. Meni osebno je sicer bolj všeč temnejša stavba. Med njenimi avtorji je prvi podpisani arhitekt Miloš Jeftič, pri svetlejši pa Tomaž Krušec.


(Slike: ZAPS)

Šiška vse bolj zanimiva

V Šiški v Ljubljani se zdaj gradijo najbolj zanimivi in nepremičninski projekti. Končuje se gradnja najvišjih stanovanjskih stolpnic v Sloveniji Spektra. Ne daleč stran se ravno tako končuje gradnja stanovanjske soseski Kvartet, ki tudi prinaša malo poseben izgled. Nedavno je bil zgrajen sodoben nakupovalni center Aleja. 

Na stičišču Celovske ceste in obvoznice je pred začetkom gradnje Poslovni center Šiška, ki bo v drugi fazi dobil visoko stolpnico v obliki skakalnice. Na notranji strani obveznice zraven Aleje pa se projektira točno sto metrov visoka poslovna stavba Severnica.


Preberi tudi:

Luksuzne nepremičnine po slovensko

Veliko novih stanovanj v centru Ljubljane

Iskanje rešitev za zastarale pisarne