Zakaj bi sedeli le na enem stolu

Tako imenovani "open space" pisarniški prostori se zdaj pri nas štejejo med sodobnejše pisarniške prostore. Žal gre zvečine za prvo generacijo takšnih prostorov, kjer se zaposleni niti s telefonskimi pogovori nimajo kam umakniti, kaj šele ko imajo delo, za katerega rabijo mir, ali pa pogovore prek skypa.

Klasičnim open space pisarniškim prostorom, ki so bili reakcija na številne pisarne za dva, štiri ali celo enega zaposlenega, se čas izteka. Na pohodu je zdaj koncept različnih delovnih prostorov, v katerih zaposleni lahko menjajo svoje mesto. Sestavni del takšnih poslovnih prostorov so različne velikosti pisarn, prostorov za timsko delo, velik osrednji delovni prostor, sobe za sestanke, stranke, prostori za telefonske pogovore, dnevna soba za sproščeno druženje, kuhinja, če je le mogoče tudi terasa.
Ker večina zaposlenih v tako imenovanih internetnih podjetij uporablja le računalnik in telefon, se lahko glede na trenutna opravila seli po različnih delih poslovnih prostorov. Tisti najbolj "glasni" bodo večinoma v večjih prostorih, ker jih šunder okoli njih ne moti, tisti bolj mirni, ki v glavnem delajo sami, pa bodo v manjših ali celo svoji pisarni.

Naravno okolje

Trend oziroma cilj je tudi, kako v pisarnah ustvariti čim bolj naravno okolje. Številne študije namreč kažejo, kako številne rože (celo elektronsko prikazane), žive stene (stene poraščene z raznimi rastlinami), zelene terase, velika okna, naravni materiali notranje opreme, barve prostorov..., dobro vplivajo na zaposlene. In to tako na njihovo zdravje (manj bolniškega staleža) kot tudi počutje in nenazadnje produktivnost.
Dobra podjetja zdaj zelo sistematično spremljajo počutje zaposlenih na delovnem mestu in se močno trudijo, da bi to bilo čim bolje. Včasih je že z manjšimi spremembami in stroški mogoče opraviti veliko.

Poskusite narediti vsaj telefonske govorilnice

V Sloveniji veliko podjetij nima možnosti, pogojev ali sredstev za sodobne prostore. Kljub temu lahko izboljšajo počutje vseh zaposlenih, tudi tistih, ki jim veliki prostori že po njihovi naravi ne ustrezajo. Pogosto se izkaže, da so telefonski pogovori najbolj moteči, še posebej, če je zvočna izolacija prostorov slaba in besede odmevajo daleč na okoli. Postavitev telefonskih kabin ne bi smel biti večji problem, če niso ravno steklene, ni velik niti strošek. Ravno tako ne, kakšen zvočno izolirani kotiček, kamor se lahko gresta dva ali trije pogovarjati.

Novi prostori družbe PM, poslovni mediji, dnevna soba z direktorjevo pisarno v ozadju. foto: blogPROSTOR.si
Različne mize omogočajo menjavanje polažaja in popestritev dela. foto: blogPROSTOR.si

Zvočno izoliran prostor in telefonska govorilnica. foto: KrageljArhitekti
Kričeči in nič kaj "naravni" kletni prostori ABC Acceleratorja v BTC Ljubljana. foto: blogPROSTOR.si
In še ameriška varianta sosobnih prostorov. foto: CBRE


Preberite tudi:
Intervju: Z dobrimi pisarnami se produktivnost zveča tudi za 30 odstotkov
3 razlogi za uspeh coworking pisarn
Boj za dobre pisarne je veliko lažji z modernimi pisarnami
Večino življenja v dolgočasni pisarni
S streliščem v pisarni do konkurenčne prednosti