Večino življenja v dolgočasni pisarni

Za urejanje stanovanja, hiše ali vikenda, smo pripravljeni vložiti ogromno časa, energije in denarja, pa čeprav bomo denimo v vikendu preživeli resnično malo svojega življenja. Večino ga preživimo v pisarni, kjer pa imamo v Sloveniji še vedno najpogosteje sive in čim manj vpadljive stole in mize. Če je na steni slika psa ali mačke, je že prava popestritev. 

K sreči zdaj vsaj mlada podjetja uvajajo neuniformirane prostore za delo.Gugalnice, bilijardi, fotelji, porisane stene, v takšnih podjetjih postajajo stalnice. Mladi se sicer tudi oblačijo drugače, čudno bi bilo, če bi v takšnih poslovnih prostorih delali v belih srajcah ali celo kravatah. Morda se "lepše" oblečejo edino takrat, ko na banko nesejo vlogo za kredit. Veliko takšnih primerov verjetno ni, saj banke takšnih mladih podjetij, ki nimajo dolgoletnih bilanc, niti ne kreditirajo.

Postavljanje miz in omar

Čeprav se vsi kadroviki strinjajo, da dobro počutje zaposlenih na delovnem mestu povečuje njihovo storilnost, imamo v Sloveniji še vedno ogromno dolgočasnih pisarniških prostorov. Arhitekti predvsem kombinirajo, kako bodo postavili mize, da bo malo širši prehod in prostor še za dodatno omaro. Ker so moderni veliki skupni prostori (open space), številne nove pisarne spominjajo na nekdanje šivalnice, zaposleni pa hodijo telefonirati ven na hodnik ali celo pred stavbo. Drugje pač nimajo zasebnosti. Takšni skupni prostori zahtevajo še različne dodatne prostore (ne le kuhinjco), kar številne firme pozabijo.
Boljše firme si privoščjijo dražje pohištvo, kakovostno osvetlitev in marmor, vse skupaj pa deluje vse prej kot prijetno in sproščujoče. Pisarna pač mora biti resen in reprezentativen prostor, v vsakem trenutku mora biti zaposlenim jasno, da so v službi. Še en kamenček v mozaiku stresa na delovnem mestu.

V tujini so pisarne vse bolj "neformalne"

Trend v tujini je ravno nasproten, saj želijo v pisarne vnesti čim več domačnosti. Poslovni prostori v bistvu sledijo le dejstvu, da se je meja med službenim in zasebnim življenjem zelo zabrisala. Zato igralnice za otroke, prisotnost domačih živali... Kakovost oziroma višino najemnine pisarniških prostorov ne določa le število stolov (delovnih mest), tamveč koliko odstotkov površine je namenjeno za druženje zaposlenih, sestankovanje, ali so blizu zelene površine, prostor za rekreacijo.

Preberite tudi:

 
S streliščem v pisarni do konkurenčne prednosti
Način, kako ljudje delajo, se je dramatično spremenil
Coworking pisarne rastejo kot gobe po dežju
Kako velike poslovne prostore kupiti ali najeti

Foto: World Architecture Festival




Foto: Glassdoor
Foto: Square  
Foto: Second Home