Največji posli z nepremičninami leta 2018

V Sloveniji je bilo leta 2018 razmeroma veliko večjih nepremičninskih  poslov. Največje transakcije so bile s trgovskimi centri. 



Med največjimi posli z nepremičninami v Sloveniji v letu 2018 izstopa nakup desetih Mercatorjevih nakupovalnih centrov po principu sale&lease back s strani Supernova Holding za 116 milijonov evrov. Sledita nakupa osmih nakupovalnih centrov s strani skupine Immofinaz in nakup nakupovalnega centra Arcadia s strani KD Skladov, med drugim izhaja iz letnega Poročila o slovenskih poslovnih nepremičninah RE/MAX Commercial.

Kripto investitorji

Sicer so bili  lani slovenski nepremičninski skladi s KD Skladi na čelu zelo aktivni,  saj so investirali v več investicijskih nepremičnin s fiksnim denarnim tokom. Na trgu so se kot pomembni investitorji prvič pojavili tudi IT/kripto podjetja, ki so svoje presežke vlagala v nepremičnine (MladoBrtpruleNakamoto...). Hit leta so bili tudi nakupi večjih parkirnih hiš v Ljubljani in Mariboru.

Tujci

Pomembni investitorji so bila tudi podjetja s tujim lastništvom (Supernova Holding, Immofinanz, Elements SkladiList SloparkCorwin SICubo Golf), ki so pretežno vlagala v investicijske nepremičnine in manj v razvojne projekte. Investicij v nakup zemljišč za razvoj novih projektov je bilo razmeroma malo.
Kar nekaj podjetji je tudi kupovalo nepremičnine (predvsem industrijske) za lastne potrebe, kot so denimo LTH Castings/UlitkiGeaprodukt in Gorenje.
Največja zabeležena transakcija stanovanjske hiše je bila prodaja hiše na Golovcu v Ljubljani, katere cena je znašala prek tri milijone evrov.

Več informacij iz analize lahko dobite v letnem Poročilu o slovenskih poslovnih nepremičninah 2018 RE/MAX Commercial.

Preberite tudi:

Trg poslovnih nepremičnin v letu 2018
Trg poslovnih nepremičnin v prvi polovici leta 2018
Trg poslovnih nepremičnin v letu 2017
V Ljubljani so se pisarne podražile za četrtino
Koliko pisarn zares rabite