Enostaven najem pisarn

Coworking pisarne, ki se zdaj vse pogosteje razvijajo in poimenujejo v flexible space, rešujejo kar nekaj velikih problemov, ki jih imajo podjetja pri najemu poslovnih prostorov. 

Pri takšnemu najemodajalcu podjetja podpišejo najemno pogodbo za šest ali 12 mesecev in ne za pet ali deset let, kot je bila doslej uveljavljena praksa. Pri tem ne rabijo več nepremičninskega posrednika, pravnika, arhitekta... Ni se jim treba ukvarjati z nakupom pohištva, z naročniškim razmerjem za internet, varnostno službo, čistilnim servisem, z vsemi morajo podpisati pogodbo, ki jo ne morejo odpovedati prek noči. Številni ponudniki teh storitev si želijo čim bolj dolgoročnih zavez kupcev, kar uveljavljajo tudi s svojo cenovno politiko.
V poslovnih prostorih, ki imajo coworking servis, najemnik lahko začne delati naslednji dan in zelo hitro brez posebnih obveznosti tudi zapusti prostore.

Dobri kadri zahtevajo svoje

Dobri kadri, ki si lahko izbirajo delodajalca, danes pričakujejo arhitekturno zanimive prostore za delo, zanimive ljudi za mreženje, da se dogaja... Mladi se namreč od vsega najbolj bojijo dolgočasja. To na razvitih nepremičninskih trgih najemodajalce sili, da ne ponujajo več le prostor, temveč da prostor "aktivirajo", ponudijo storitve (ponudnika hrane, telovadbe, masaže, varstva otrok), hkrati se trudijo za čim bolj zanimive najemnike, prijetno vzdušje, dobro pohištvo in tehnološko opremo. Čeprav so lastniki nepremičnin in najemodajalci zvečine starejša generacija, morajo razumeti želje in potrebe novih podjetji. Desetletja stari koncepti nepremičninskega posla s poslovnimi nepremičninami se zdaj hitro podirajo, saj je poslovno okolje neprepoznavno s tistim izpred nekaj let.

Mobilnost in varstvo okolja

Flexible space je tudi odgovor na čedalje močnejša dejavnika v poslovnih nepremičninah, kot sta mobilnost in varstvo okolja. Ali se morajo zaposleni nujno peljati 40 kilometrov daleč v službo, če se lahko le 10 ali 20 kilometrov? Če podjetje ni dolgoročno navezano na določen poslovni prostor, potem jih lahko ima tudi več manjših, ki jih prilagaja dejanskim potrebam. Če se jim iz Celja v Ljubljano v določenem trenutku vozi deset ljudi, potem jim lahko manjšo pisarno zagotovijo tudi v Celju.
Če ste priklenjeni na določen poslovni prostor, potem ta kaj hitro ni optimalno izkoriščen. Število zaposlenih glede na spreminjajoče se razmere na trgu vse bolj niha. Če padete v obdobje, ko imate preveč prostora, morate slednjega ravno tako ogrevati, ohlajati, s čimer nimate le nepotrebnih stroškov, temveč obremenjujete tudi okolje. Analiza ameriškega združenja National Association of Realtors je pokazala, da je v ZDA 13 odstotkov praznega prostora v poslovnih prostorih. Koliko slabo izkoriščenih pisarn imamo potem šele pri nas.

Stresne selitve

Prave selitve podjetja povzročija veliko izgubljenih ur, odvrženega pohištva, ki ga je vsakemu žal, inventarja in nenazadnje porabo selitvenih škatl. To obremenjujejo okolje, da o stresu vodstva in zaposlenih niti ne pišem.
Na drugi strani flexible space omogoča sprejemanje hitrih nepremičninskih odločitev, nobenih težav s pohištvom ali ponudnikom interneta, ki smo mu obljubili dveletno zvestobo.

Številke so jasne

Ko bomo tudi pri nas imeli več flexible space ponudbe pisarn, bo tudi likvidnost poslovnih prostorov večja, s čimer bo tudi večja izbira za najemnike. Slednji bo hitreje "krožili" in optimirali svoje delovne pogoje.
V ZDA je zdaj dve tretjine novih poslovnih prostorov flexible space, njihova skupna površina od leta 2010 beleži 23-odstotno letno rast, napovedi pa kažejo, da bo do leta 2030 tretjina vseh pisarn flexible space.

Preberite tudi:
Kaj je treba paziti pri sklepanju najemnih pogodb
Koliko pisarn zares rabite
Z dobrimi pisarnami se produktivnost poveča tudi do 30 odstotkov
Zakaj bi sedeli le na enem stolu
Večino življenja v dolgočasni pisarni

foto: blogPROSTOR.si