Kaj morate paziti pri prenovi poslovnih prostorov


Ena naših prodornejši marketinških agencij Optiweb iz Škofje Loke si je uredila nove poslovne prostore. Kakšne so njihove izkušnje in kaj se iz njih lahko naučimo, odgovarja direktor podjetja Miha Lavtar.

Katere so glavne značilnosti, ki jih morajo imeti sodobni poslovni prostori za spletno agencijo?
Bolj bi rekel, da so značilnosti odvisne od kulture podjetja ter mogoče kakšno generacijo zaposlujejo, delno pa tudi kakšno delo se opravlja. Mi smo mladi, agilni, usmerjeni v razvoj in zato so prostori predvsem sveži, veliko je svetlobe, lesa in tudi malce bolj odprto, kot bi bilo drugače. Obenem pa smo dodali tudi nekatere inovativne elemente, kot je interaktivna sprejemna soba za stranke, igračarski stoli v sejni sobi, kakšna ogromna televizija, možnost avtomatskega snemanja nastopov v predavalnici...
Pogosta dilema je, koliko naj bo majhnih in mirnih prostorov, koliko odprtih prostorov, prostora za druženje, telefonskih govorilnic... Kakšne so vaše izkušnje, kakšna naj bodo ta razmerja?
Že spet se bom vrnil k temu, da je povsem odvisno od dinamike dela. Pri nas ima vsaka ekipa na primer dva ali tri vodje projektov in oni so precej na telefonih. Zato smo v vsako ekipo dali eno govorilnico, potem pa so še skupni prostori, kamor se ravno tako lahko gre telefonirati ali pa na sestanek. Če bi imeli več prostora, bi naredil po dve govorilnici na vsako ekipo in pa še vsaj eno sejno sobo več. Internih sestankov se namreč kar precej nabere.
Obvezen je tudi vsaj en večji skupni prostor za razna predavanja, druženje, kuhinjo, v katerem je vedno živahno.
Pri vsem tem bi opozoril na akustiko, ki je prevečkrat povsem zanemarjena, saj je poudarek predvsem na všečnosti prostora. Brez dobre akustike je prostor neuporaben. Zato je treba sprejeti kompromise. Mi smo na tla položili tekstil samo zaradi akustike, na strope pa še dodatne panele. V govorilnicah je akustična stena, ponekod so dodatne oblazinjene tudi druge stene. Pri akustiki res ni dobro sklepati kompromisov, še posebej če gre za bolj odprte prostore.
Na katero idejo oziroma rešitev ste najbolj ponosni v novih prostorih?
Predvsem na to, da smo se resnično potrudili, da našim strankam ponudimo čim boljšo uporabniško izkušnjo, od tega, da je v sprejemnem prostoru interaktiven video, v katerem predstavim naše delo, zakaj smo drugačni, do samega pristopa, da se vsakogar sprejme kot gospoda/gospo. Gostom ponudimo kavo, peljemo jih tudi na ogled podjetja oziroma prostorov, ki se ga zaključi z manjšim darilom. Zelo pomembno nam je, kako se stranke in seveda (potencialni) zaposleni počutijo pri nas.
Kaj bi svetoval podjetnikom, ki se lotevajo prenove prostorov, imate izkušnje z arhitekti, gradbeniki, nenazadnje banko.
Projekt prenove prostorov je zelo zahteven, ker je odvisen od ogromno dejavnikov. Če ga želiš izpeljati stroškovno učinkovito, moraš biti zelo vpet v izvedbo, kar je ogromna distrakcija vsakodnevnega dela. Če se hočeš temu izogniti, boš moral izbrati najboljše arhitekte in jim dati dovolj denarja, da bodo oni res vzeli projekt za svojega in bodo zanj finančno odgovarjali, če karkoli ne bo narejeno dobro in v terminskem načrtu. Še posebej zdaj, ko imajo vsi izvajalci ogromno dela, zlasti obrtniki, je to še toliko večji izziv. Odnos nadzornik - izvajalci pa vemo kakšen je in tu vidim največ težav. Če bi si oni pomagali eden drugemu, bi bil projekt desetkrat enostavnejši, manj stresen in boljši. 
Kar pa se tiče bank oziroma denarja. Trenutno ga res ni težko dobiti, obrestne mere so rekordno nizke, mora pa vsak pri sebi presoditi, kako veliko finančno obremenitev si lahko vsak privošči. Ker tako lepo, ne bo vedno.
Ali so kakšni poslovni prostori, ki ste si jih videli v Sloveniji, in so na vas naredili poseben vtis?
Kar nekaj je dobrih poslovnih prostorov, vsak na svoj način. Všeč so mi prostori 3FS v Kranju, kot koncept, kako staro stavbo izoristiti za podjetništvo, mi je všeč Katapult v Trbovljah, super je tudi Center inovativnega podjetništva NLB v Ljubljani, in še bi lahko našteval. To so zgolj prostori, kjer sem bil in so mi bili všeč. Sicer pa je bila za navdih zelo uporabna spletna stran https://officesnapshots.com/ , na kateri je ogromno hudih slik poslovnih prostorov.

foto: blogPROSTOR.si

Garderoba za preobuvanje. foto: blogPROSTOR.si

foto: blogPROSTOR.si

foto: blogPROSTOR.si

foto: blogPROSTOR.si

foto: blogPROSTOR.si