Majhno skladišče za športno opremo, pohištvo, knjige...

Samopostrežna mini skladišča (self storage) so predvsem v ZDA ene najbolj trdoživih vrst nepremičnin. Ljudje se namreč vedno selijo, ločujejo in umirajo, s čimer je vedno tudi potreba po skladiščenju osebnih predmetov.

Pri nas mini skladišč praktično ne poznamo, kot prva prava nepremičninska naložba pa so bila nedavno odprta v Zagrebu. Kompleks ima 50 skladišč po sedem oziroma 14 m2 površine, investitor pa že načrtuje širitev na novo lokacijo. Za manjše sedem metrsko skladišče je mesečna najemnina okoli sto evrov.

Potrebe so vse večje

Takšno osebno skladiščenje predmetov izhaja iz Kitajske, novejša zahodnjaška zgodovina pa sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja v ZDA in Veliko Britanijo. Ker so ljudje vse bolj mobilni in je povpraševanja vse več, so mini skladišča postala resen naložbeni segment za nepremičninske investitorje. Skladi (REIT) s tovrstnimi naložbami so eni izmed najuspešnejših oziroma donosnejših v tem pokoronskem obdobju.

Za investitorje so mini skladišča zanimiva tudi zaradi razpršenega tveganja, saj za razliko od pisarniških ali trgovskih stavb, kjer imajo denimo deset ali 20 najemnikov, imajo sto ali 200 najemnikov. Tako se morebiten odhod nekaj najemnikov ne pozna veliko.

Prostora je vse manj

V Sloveniji imamo veliko nepremičnin iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so razmeroma velike (samograditeljske hiše za starše in otroke), zato je tudi za osebne predmete dovolj prostora. 

Razmere se spreminjajo v velikih mestih, če so se včasih poleg stanovanjskih stolpnic še gradile triplex garažne hiše arhitekta Severina Severja, v katerih je mogoče hraniti motor ali surf desko, se zdaj takšni objekti ne gradijo več. V novih stanovanjskih soseskah ni več prostora za takšne objekte, saj se komaj najde prostor za majhno otroško igrišče.

Za avtomobile so tako le še parkirna mesta v kleti, medtem ko imajo stanovanja zvečine zelo majhno klet. Prostor je vse dražji in če je kvadratni meter stanovanja vreden štiri ali pet tisoč evrov, potem so tlorisi do centimetra natačno izračunani, kako veliko omaro ali posteljo je možno kje postaviti. Če ste si ogledali kakšno novogradnjo, potem ste hitro dobili občutek, kaj je novodobna prostorska racionalnost.

Vkopani del objekta je za investitorja zelo drag, zato velikih kleti ali celo garaž ni pričakovati niti v prihodnje.

Vse več osebnih stvari

Ker so ljudje vse bolj aktivni in imajo različne hobije, ki zahtevajo ne malo opreme, bodo potrebe po mini skladiščih tudi pri nas vse večje. Začasni skladiščni prostor rabijo tudi tisti, ki prenavljajo stanovanje in ga morajo za čas prenove izprazniti. Seveda se pari ločujejo tudi pri nas, ravno tako se selimo...

Covid pa je prinesel še eno prostorsko stisko, in sicer potrebo po delovni mizi v stanovanju za delo od doma. To lahko pomeni še eno omaro manj in še nekaj osebnih stvari, ki jih nimamo kam odložiti.  

Diskontna mini skladišča

Na slikah je tudi nedavno odprt kompleks mini skladišč v Avstriji v mestu Wolfsberg na Koroškem. Ponudba posameznih prostorov se ne razlikuje le po velikosti, temveč tudi po temperaturnem režimu. Nekateri uporabniki namreč hranijo tudi razno tehnološko opremo in druge predmete, ki so občutljivi na temperaturo. 

Za vse komplekse self storage je značilen 24-urni dostop z lastnim ključem, video nadzor in požarno zavarovanje. Ročnost najema je zelo fleksibilna, od enega meseca naprej.

blogPROSTOR - self storage



Preberite tudi:

Preurejanje stanovanja za nove čase

Veliko jih bi najraje delalo kar doma

Veliko novih stanovanj v centru mesta

Koliko stanovanj je praznih

Za trgovske lokale ni več povratka v stare čase