Kakšno poslovno stavbo bi lahko imel Petrol

Družba Petrol je na mednarodnem arhitekturnem natečaju izbrala projekt svoje nove poslovne stavbe, ki so ga zasnovali v arhitekturnem biroju Enota. Na razstavi so predstavili vseh devet prispelih del.

Vsi avtorji oziroma arhitekturni biroji niso razkriti, kot je povedal predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, zanje med izborom ni vedela niti natečajna komisija. Pregled projektov pa je zanimiv, ker kaže trende sodobnih poslovnih prostorov. Ob segrevanju ozračja so nove stavbe seveda vse bolj zelene in energetsko učinkovite, še veliko bolj zanimiva je njihova notranjost, saj se pisarniško delo izjemno hitro spreminja.
Zaradi dinamičnega poslovnega okolja se od zaposlenih pričakuje vse večja ustvarjalnost in inovativnost, za kar potrebujejo tudi temu primerne poslovne prostore. Mlajša generacija pričakuje povsem drugačne "pisarne", kot so bile včasih. Dobri kadri, ki imajo na izbiro več delodajalcev, se odločajo tudi na podlagi delovnih pogojev oziroma okolja. "Googlovi ali applovi" poslovni prostori so zanje velik magnet.
Iz razstave natečajnih del v mestni hiši Ljubljana. V vitrini zmagovalna rešitev, levo spodaj meni najboljša. foto: blogPROSTOR.si

Moja lestvica projektov

V nadaljevanju so predstavljeni projekti. Na prvem mestu je zmagovalna rešitev, meni je sicer vizualno najbolj všeč drugi projekt. Predvsem zaradi notranjosti, ki se mi zdi veliko bolj prijetna za delo. Zmagovalna rešitev je znotraj preveč steklena (preglednost prostorov je bila želja investitorja), druga varianta z lesom mi deluje bolje. V takšnem bolj naravnem okolju se mi zdi, da lažje preživiš osem ali deset ur. Nekateri projekti so zelo privlačni za oko (turiste). Zmagovalni projekt bo Ljubljani vsekakor dal markantno stavbo, v celoti pa bo zasijal s prenovljenim bežigrajskim stadionom, ki je na drugi strani Dunajske ceste.
Druga zgodba je ekonomija takšne stavbe. V bližini se zdaj prodaja gospodarska zbornica, ki je ravno tako arhitekturno posebna stavba (precej manjša od bodoče Petrolove), kupca pa bo zelo težko najti. Kvadraten meter delovnega prostora takšne stavbe je namreč zelo zelo drag.

Povsem zelena streha bodoče Petrolove stavbe se zlije z okoliškim parkom. Zmagovalni projekt arhitekturnega biroja Enota d.o.o.
Notranjost projekta biroja Enota d.o.o.

Projekt pod šifro 00017

Rešitev, ki mi je vizualno najbolj všeč.
Notranjost mi deluje življenjsko.

Moderna zelena stena.
Prijetni ambient.

Drugouvrščeni projekt biroja Dekleva Gregorič

Spominja me na mostiščarje.

Projekt pod šifro 22118

Privlačna zunanjost.

Projekt pod šifro 732237

Radoživ in živahen izgled.
Streha tudi ni dolgočasna.

Projekt pod šifro 69016

Nevsivljivo, a zanimivo.

Projekt pod šifro 915713

Spominja me na Kitajsko.

Preberite tudi:

Ena večjih sprememb Ljubljane
Kaj se bo v Ljubljani gradilo v prihodnjih letih
Podcenjene nepremičnine na začetku Dunajske ceste
Zakaj bi sedeli le na enem stolu
Lokacija okoli bežigrajskega stadiona postaja vse bolj zanimiva